Jako dietetyczka w przedszkolu stawiam na samodzielne przygotowywanie mięs i past do kanapek. Ze świeżych owoców robimy musy,podajemy warzywa do gryzienia(talerze smaków), gotujemy domowe kisiele i budynie, pieczemy ciasta, ciasteczka z dynią, czerwonym burakiem, marchewką, selerem i pietruszką. Nasze maluchy same próbują sił w pieczeniu tych pyszności w czasie święta dyni czy marchewki. Dobrze się bawią, a przy okazji poznają i utrwalają zasady zdrowego żywienia
Dieta dziecka w przedszkolu – zdrowe produkty:
- pieczywo gruboziarniste z nasionami,
- kasze (pęczak, jęczmienna, gryczana, jaglana), ryż brązowy, ciemne makarony,
- nabiał: sery, jogurty naturalne, kefiry, maślanki,
- różnorodne mięsa i ryby: indycze, drobiowe, wieprzowe, wołowe, królicze oraz świeży tuńczyk, łosoś,
- jaja, groch, fasola, soczewica,
- sezonowe owoce i warzywa,
- woda oraz świeże sokio wocowo-warzywne i warzywne (dzieci często samodzielnie je przygotowują),
- oliwa i masło 82%,
- miód naturalny– zamiast cukru. Nie słodziny herbat owocowych i ziołowych. Ograniczamy sól,
- zioła świeże i suszone (np. czubryca zielona i czerwona, czyli cząber górski, często pod postacią charakterystycznej mieszanki, na którą składają się aromaty cząbru, chilli, papryki oraz odrobiny kozieradki),
- nasiona słonecznika, dyni, suszonej żurawiny, moreli – jako dodatki do potraw.